اعتراض به رأي صادره از كميته فنی استانی تشخيص مشاغل سخت و زيان آور تامين اجتماعی

اعتراض-به-رأي-صادره-از-كميته-فنی-استانی-تشخيص-مشاغل-سخت-و-زيان-آور-تامين-اجتماعی-

تماس با وکلای پایتخت

ما اینجا هستیم تا با مشاوره تخصصی رایگان به شما کمک کنیم ، همین حالا با ما تماس بگیرید
شماره تماس : 09199353470

اعتراض-به-رأي-صادره-از-كميته-فنی-استانی-تشخيص-مشاغل-سخت-و-زيان-آور-تامين-اجتماعی-
اعتراض-به-رأي-صادره-از-كميته-فنی-استانی-تشخيص-مشاغل-سخت-و-زيان-آور-تامين-اجتماعی-

مشاغل سخت و زیان آور مشاغلی هستند که به دلیل شرایط خاص و خطرات بیولوژیکی، شیمیایی، مکانیکی و بهداشتی، اثرات بعضا جبران ناپذیری بر جسم و روح کارکنان دارند. شرایط این مشاغل در مدت طولانی موجب فرسودگی روحی و جسمی کارگر می‌شود. به منظور حمایت از اشخاصی که در این مشاغل فعالیت دارند، تمهیداتی اندیشیده شده است. بازنشستگی با سابقه کمتر، ساعات کاری محدود و معاینات منظم پزشکی از جمله این امتیازات است. برای بهره مندی از این امتیازات در زمان بازنشستگی یا ازکارافتادگی بایستی مدارک مرتبط با سخت و زیان آور بودن شغل و سابقه بیمه را به سازمان تامین اجتماعی ارائه نمایند. اگر بخواهیم این مشاغل را تقسیم بندی کنیم، به دو دسته تقسیم می‌شوند؛

الف)مشاغل سخت و زیان آوری که سخت و پرخطر بودن جزئی از ماهیت آن شغل نیست و با به کارگیری تدابیر و رعایت اصول بهداشتی و ایمنی میتوان عنوان سخت و زیان آور بودن آن را حذف نمود.

ب)دسته دوم مشاغلی هستند که صفت سخت و زیان آور بودن جزء ماهیت آنان است و حتی با رعایت اصاول ایمنی و بهداشتی نیز نمی‌توان سخت و زیان آور بودن را حذف کرد، تنها در مواردی کارفرما با رعایت شرایط مذکور قادر به کاهش خطرات خواهد بود.

 کدام مرجع صالح به تشخیص سختی و زیان آور بودن شغل است؟

براساس ماده ۲ آیین نامه مشاغل سخت و زیان آور، تعیین این مسئله و دسته بندی مشاغل سخت حسب مورد با درخواست کارگر، کارفرما، وزارت بهداشت، تشکل های کارگری، تامین اجتماعی و وزرات کار و امور اجتماعی در محل کار با بررسی شرایط کار، بازدید محلی و سوابق توسط کارشناسان وزارت بهداشت و بازرسان کار از سوی وزارت کار و امور اجتماعی و در نهایت با نظر کمیته های بدوی و تجدیدنظر استانی رد یا تایید می‌شود. کمیته بدوی استانی با بررسی مدارک و گزارشات کارشناسان در  بازرسی محل، تصمیم خود مبنی بر سخت و زیان آور بودن و دسته بندی الف یا ب بودن شغل را اعلام می‌کند، براساس اعلام این کمیته مشخص می‌شود که کارگران این شغل مستحق دریافت و بهره مندی از امتیازات مذکور هستند یا خیر.

متقاضی درخواست قادر به اعتراض به رأي صادره از كميته فنی استانی تشخيص مشاغل سخت و زيان آور تامين اجتماعی است. وی با همراهی وکیل متخصص گروه وکلای پایتخت می‌تواند اعتراض به رأي صادره از كميته فنی استانی تشخيص مشاغل سخت و زيان آور تامين اجتماعی را به منظور بررسی بیشتر و تجدید نظر در کمیته تجدیدنظر استانی مطرح نماید. شاکی (کارگر یا کارفرما) طی مدت ۱۵ روز از ابلاغ رای اعتراض به رأي صادره از كميته فنی استانی تشخيص مشاغل سخت و زيان آور تامين اجتماعی را به صورت کتبی به سازمان کار و امور اجتماعی آن منطقه ارائه می‌کند.

اعضای کمیته تجدید نطر استانی که وظیفه رسیدگی به اعتراض به رأي صادره از كميته فنی استانی تشخيص مشاغل سخت و زيان آور تامين اجتماعی را برعهده دارند، با اعضای کمیته بدوی متفاوت هستند. هیچ کدام از اعضای کمیته بدوی در کمیته تجدیدنظر حق اعلام نظر ندارند. وظیفه کمیته تجدیدنظر رسیدگی به اعتراض و اعلام نظر به اعتراض به رأي صادره از كميته فنی استانی تشخيص مشاغل سخت و زيان آور تامين اجتماعی به شاکی (کارگر یا کارفرما یا وکیل آنان) را بر عهده دارد.

اعتراض به رأي صادره از كميته فنی استانی تشخيص مشاغل سخت و زيان آور تامين اجتماعی نیازمند حضور وکیل گروه وکلای پایتخت است، زیرا هر نوع اشتباه و بی دقتی در تنظیم و ارائه مدارک و دادخواست موجب رد درخواست می‌شود و شاکی نمی‌تواند از مزایای در نظر گرفته شده برای مشاغل سخت و زیان آور استفاده کند. وکیل متخصص و تضمینی گروه وکلای پایتخت موجب کسب نتیجه دلخواه موکل می‌شود.

اشخاصی که در مشاغل سخت و زیان آور مشغول به فعالیت هستند در صورت از کارافتادگی نیز قادر به دریافت مستمری ازکارافتادگی و استفاده از امتیازات تعیین شده خواهند بود. بهره مندی از مزایای مشاغل سخت و زیان آور در وهله اول منوط به تایید سخت و زیان آور شغل مذکور در کمیته های بدوی فنی استانی است. به همین دلیل اعتراض به رأي صادره از كميته فنی استانی تشخيص مشاغل سخت و زيان آور تامين اجتماعی از اهمیت بالایی برخوردار است، اشخاص بایستی قادر به استفاده از حقوقی باشند که قانون برای آنان در نظر گرفته است.

در نهایت مرجع نهایی برای رسیدگی به اعتراض به رای کمیته تجدیدنظر دیوان عدالت اداری است. دیوان عدالت اداری مرجعی تخصصی برای رسیدگی و بررسی نارضایتی ها و اعتراضات در رابطه با سیستم اداری است. اعتراض به رای کمیته تجدید نظر تنها از جهت ماهوی قابلیت رسیدگی در دیوان عدالت اداری را دارد. این دیوان شکایت مطرح شده از جهت برخلاف قانون بودن رای صادره مورد بررسی قرار می‌دهد.

گروه وکلای پایتخت با تجربه غنی در زمینه تامین اجتماعی و نحوه اعتراض به رأي صادره از كميته فنی استانی تشخيص مشاغل سخت و زيان آور تامين اجتماعی، تمامی تلاش و دانش خود را در این مسیر به کار می‌گیرند تا بتوانند به اشخاص جامعه کمک کنند. برای دریافت مشاوره حقوقی می‌توانید به صورت تلفنی، حضوری و آنلاین با مشاوران و کارشناسان گروه وکلای پایتخت در ارتباط باشید.

3 دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید

  • جلال کاظمی
    اکتبر 24, 2022 6:45 ب.ظ

    با سلام .
    من در نیروگاه کار می کنم ..در خواست سختی کار دادم ولی در مرحله اول مخالفت کردند و فقط ۱۲سال را تایید کردن .از سال ۷۷تا هم اکنون یعنی ۱۴۰۰در حال کارم .و بقیه پست های شغلی ام را تایید نکردند .در حالی که به جهت نوع کار و شرایط هم کاران من با عنوان های مشابه ولی جایگاه کاری یکسان بازنشت شدند .فرم اعتراض ۴رو هم زدم و مجدد مخالفت کردن ..
    جالب اینکه بر ای مدیر عامل و دیگر کارشناسان در حوزه بهره‌برداری همگی سختی کار گرفتند و لی برای ما اعمال نشده و برداشت دو منظوره کردن ..حالا هم می گن باید دیوان شکایت کنید ..امکان موفقیت د ر دیوان وجود داره ؟

    پاسخ
    • با عرض سلام. لطفا با شماره های داخل سایت تماس بگیرید و از راهنمایی های وکیل متخصص بهره مند شوید.

      پاسخ
  • باسلام خسته نباشید من حدود دوسال پیش درخواست سختی کار دادم فرم شماره یک راهم گرفتم وتایید شده بود ولی کارفرما اعتراض زد من بعد اعتراض کارفرما کاری نکردم خواستم ببینم باید چکار کنم دوباره برم دنبالش یان

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

فهرست
کلیک جهت مشاوره رایگان