الزام به رعایت طرح های تفصیلی شهری

الزام-به-رعایت-طرح-های-تفصیلی-شهری

شهرداری ها برحسب وظایف محوله موظف به ارائه خدمات شهری هستند، کثرت این خدمات موجب شده تا برای اجرای آنها از قوانین و مقرراتی در این زمینه استفاده شود. ارائه برخی از خدمات توسط شهرداری مستلزم وجود برنامه ها و طرح های مدون و قانونی است.

 برای حفظ سلامت شهر و برخورداری از یک محیط سالم شهری، شهرداری موظف است تا اقداماتی در این راستا انجام دهد، بطور مثال: برای برخورداری از امکانات تفریحی و ورزشی، شهرداری اقدام به احداث پارک های عمومی و یا سالن های ورزشی می نماید.

اجرای طرح های عمومی در گرو یک برنامه ریزی دقیق و از پیش تعیین شده می باشد، احداث کلیه اماکن عمومی و رفاهی برای شهروندان باید جدای از تعرض به حقوق آنها باشد. شهرداری می بایست شرایطی را در این زمینه رعایت کند، تا بتواند امکان ایجاد خدمات رفاهی را در سطح شهر فراهم نماید.

از مهمترین و اساسی ترین برنامه ها و دستورالعمل ها برای برنامه ریزی شهری، طرح های تفصیلی شهری هستند. طرح تفصیلی مقیاس کوچکتری از طرح جامع شهری است، این طرح در برگیرنده تمامی برنامه ها و مشخصات کامل اراضی و امکانات شهری است.

طرح تفصیلی به صورت دقیق و حساب شده اراضی و امکانات شهری را تعریف می نماید، و برای استفاده از این امکانات کاربری آنها را هم به صورت دقیق مشخص و اعلام می کند. در طرح تفصیلی بطور مفصل به نحوه ارائه خدمات در سطح شهر پرداخته شده است، میزان تراکم و برخورداری از امکانات عبور و مرور مناسب در تمامی سطح شهر در نظر گرفته شده است.

طرح تفصیلی در شهرها به عنوان اصلی ترین و دقیق ترین مرجع، برای کسب اطلاعات در خصوص اراضی شهری، نوع کاربری، میزان تراکم و … استفاده می شود، در حقیقت طرح تفصیلی سند رسمی شهر و اسناد هویتی شهری قلمداد می شود.

طرح تفصیلی به عنوان یک مصوبه قانونی توسط کمیسیون ماده ۵ تصویب می شود، کمیسیون مذکور طبق ماده ۵ قانون تاسیس شورای عالی شهرسازی و معماری ایران مصوب ۱۳۵۸ اقدام به تصویب طرح تفصیلی شهر می نماید.

تغییر و بررسی در طرح های تفصیلی و تصویب آنها، به عهده کمیسیون ماده ۵ قانون شهرسازی و معماری ایران است. اعضای کمیسیون مذکور شامل: نماینده استانداری و فرمانداری، ریاست شورای اسلامی شهر، شهردار، نماینده فرهنگ و ارشاد اسلامی، نماینده مسکن و شهرسازی و طراحان و مشاورین طرح تفصیلی شهر می باشند.

مطابق با ماده ۵ قانون تاسیس شورای عالی شهرسازی، شهرداری موظف است برای استفاده از زمین، مشخص نمودن کاربری زمین های شهری، احداث پارک ها و فضاهای سبز، ایجاد و احداث اماکن تفریحی و ورزشی و…. مطابق با دستورالعمل قانون مذکور اقدام نماید.

در شهرستان ها و استان ها بررسی و تصویب طرح های تفصیلی، در اختیارات کمیسیون ماده ۵ و به ریاست استاندار و یا فرماندار انجام می گیرد. کمیسیون مذکور با دستور استاندار و یا فرماندار و در محل استانداری یا فرمانداری تشکیل می شود.

کمیسیون ماده ۵ در تهران استثنا شده است و مطابق با قانون زیر نظر شهردار تهران اداره می شود. محل تشکیل کمیسیون ماده ۵ در تهران، درمحل شهرداری و با دستور شهردار انجام می شود. دبیرخانه کمیسیون ماده ۵ تهران در شهرداری مستقر است.

قانونگذار در آیین نامه مصوب ۱۳۸۸ ، وظایف کمیسیون ماده ۵ قانون شهرسازی را به صورت دقیق تری مشخص نموده است. در آیین نامه مذکور کلیه امورات مربوط به نوسازی و بهینه سازی بافت شهری مشمول طرح تفصیلی قلمداد شده است، تصمیم گیری در این خصوص به کمیسیون ماده ۵ که به کمیسیون طرح تفصیلی تغییر نام داد سپرده شده است.

مصوبات کمیسیون ماده ۵ یا کمیسیون طرح تفصیلی، چنانچه حقوقی از افراد را نادیده گرفته باشد، قابل اعتراض و شکایت در دیوان عدالت اداری است. قانونگذار اعتراض و شکایت مردم، از مصوبات سازمان های دولتی را قابل طرح در دیوان عدالت اداری دانسته است.

برای اعتراض و شکایت در دیوان عدالت اداری، مراجعه به دفاتر خدمات قضایی و ثبت نام در سامانه ثنا ( ثبت ثنا ) لازم است، تنظیم فرم دادخواست ویژه دیوان عدالت اداری و ثبت دادخواست مذکور در سامانه ساجد مربوط به دیوان از اقدامات بعدی به شمار می رود.

به دلیل استقرار شعبات بدوی و تجدید نظر دیوان عدالت اداری، ارسال دادخواست از طریق دفاتر اداری دیوان در مراکز استان ها صورت می گیرد. در تهران ارسال دادخواست ازطریق دبیرخانه دیوان عدالت اداری انجام می شود.

غیر حضوری بودن رسیدگی در دیوان عدالت اداری باعث شده است، کلیه مدارک و مستندات و دفاعیه لازم به صورت کتبی به همراه دادخواست ارسال شود. شعبات دیوان عدالت اداری چنانچه برای رسیدگی در پرونده نیاز به حضور طرفین و دفاعیات و اظهارات آنها داشته باشند، از طرفین دعوت می نمایند و جلسه رسیدگی حضوری انجام می گیرد.

دادخواست ارسالی به دیوان عدالت اداری پس از طی مراحل اداری، توسط رئیس دیوان عدالت اداری به شعب بدوی دیوان ارجاع داده می شود. شعب بدوی دیوان عدالت اداری بررسی های لازم را در خصوص موضوع مطرح شده انجام می دهند، چنانچه مصوبه مورد اعتراض را صحیح تشخیص دهند اقدام به تایید مصوبه می نمایند. درصورتی که مصوبه کمیسیون طرح تفصیلی مطابق با قوانین ندانند، اقدام به نقض مصوبه کمیسیون طرح تفصیلی می نمایند و به صورت شکلی و غیر حضوری وارد رسیدگی می شوند و رای صادر می نمایند.

رای صادر شده از شعبات بدوی دیوان عدالت اداری تا ۲۰ روز پس از ابلاغ قابل اعتراض و تجدید نظر خواهی هستند. چنانچه اعتراض نسبت به رای مذکور در مهلت مقرر صورت نگیرد، قطعی و لازم الاجرا می شوند.

رای صادره ازشعب بدوی دیوان عدالت اداری چنانچه مبنی بر تایید مصوبه کمیسیون طرح تفصیلی باشد، پرونده برای اجرای مصوبه کمیسیون طرح تفصیلی به دبیرخانه کمیسیون مذکور واقع در مسکن و شهرسازی ارجاع داده می شود. چنانچه مصوبه کمیسیون طرح تفصیلی نقض شده باشد، پرونده جهت رسیدگی مجدد و صدور رای بنا به دستورالعمل شعب بدوی دیوان عدالت اداری به دبیرخانه کمیسیون طرح تفصیلی ارسال می گردد.

اعتراض به موقع نسبت به رای بدوی دیوان عدالت اداری، امکان تجدید نظر از رای مذکور را در شعب تجدید نظر دیوان عدالت اداری فراهم می کند. اعتراض باید توسط تکمیل فرم دادخواست مربوط به مرحله تجدید نظر دیوان عدالت اداری، ارائه شود.

 رسیدگی به دادخواست تجدید نظر خواهی، در شعبات تجدید نظر دیوان عدالت اداری مورد بررسی قرار می گیرد، مادامی که نظر شعب تجدید نظر دیوان عدالت اداری بر صحت و تایید رای بدوی باشد، پرونده جهت اجرای مصوبات کمیسیون طرح تفصیلی، به دبیرخانه کمیسیون مذکور ارجاع می شود.

در صورتی که بررسی های شعب تجدید نظر دیوان عدالت اداری، منجر به نقض رای بدوی شود. شعبه تجدید نظر دیوان به صورت ماهیتی وارد رسیدگی می شود و رای صادر می نماید. رای تجدید نظر دیوان عدالت اداری قطعی است و برای اجرا به کمیسیون طرح تفصیلی ارجاع می گردد.

وکیل متخصص دیوان عدالت اداری به دلیل شناخت کامل از طرح های تفصیلی و نحوه اجرا و تصویب آنها، همچنین شناخت کامل نحوه رسیدگی در دیوان عدالت اداری، مصوبات مربوط به کمیسیون طرح تفصیلی را در مهلت مناسب مورد اعتراض قرار می دهد. اقدامات به موقع وکیل مجرب دیوان عدالت اداری موجب می شود تا نتیجه ای مطلوب کسب شود.

گروه وکلای پایتخت تخصصی ترین اقدامات را در دعاوی مطرح شده در دیوان عدالت اداری بکار می گیرند.وکلای مجرب گروه وکلای پایتخت همواره در دعاوی مطرح شده در دیوان عدالت اداری، با استناد به قوانین و مقررات مربوطه و استفاده از تجارب و دانش حقوقی موفقیت های چشمگیری را کسب نموده اند.سپردن امورات حقوقی به گروه وکلای پایتخت کسب موفقیت را برایتان رقم خواهد زد.

فهرست
کلیک جهت مشاوره رایگان