اعتراض به رای تعیین تکلیف وضعیت ثبتی اراضی و ساختمانهای فاقد سند مالکیت رسمی

اعتراض-به-رای-تعیین-تکلیف-وضعیت-ثبتی-اراضی-و-ساختمانهای-فاقد-سند-مالکیت-رسمی

لازم است که اراضی و ساختمان ها دارای سند رسمی باشند. هرچند که از منظر قانون تمام اموال اعم از اموال منقول یا غیر منقول باید دارای سند رسمی باشند، مشاهده می شود در برخی از موارد این اراضی و یا ساختمان ها فاقد سند رسمی هستند.

قانونگذار با توجه به اینکه در برخی از اراضی و ساختمان ها به دلیل مشاعی بودن، در دسترس نبودن مالک اراضی و یا ساختمان، ورثه ای بودن و… فاقد سند رسمی هستند، اقدام به تصویب قانون تعیین تکلیف اراضی و ساختمان های فاقد سند رسمی درسال ۱۳۹۰ نموده است.

برای صدور سند مالکیت جهت اراضی و ساختمان های فاقد سند رسمی در هر حوزه ثبتی، ابتدا از طریق هیئت های حل اختلاف که در این خصوص تشکیل می شوند اقدام به بررسی مدارک و اسناد مستند و مستدل می نمایند، در صورت نیاز به تحقیقات بیشتر از طریق نظر کارشناسی رسمی دادگستری و تحقیقات لازم رسیدگی نموده و اقدام به صدور رای می نمایند.

هیات های حل اختلاف در زمینه تعیین تکلیف اراضی و ساختمان های فاقد سند رسمی، برای رسمیت داشتن جهت رسیدگی به امور مذکور از یک نفر از قضات دادگستری به انتخاب رئیس قوه قضائیه و ریاست جهاد کشاورزی و یا رئیس اداره راه و شهر سازی یا قائم مقام آنها و رئیس اداره ثبت یا جانشین وی تشکیل می شود.

نکته => تمامی اراضی شامل قانون تعیین تکلیف اراضی و ساختمان های فاقد سند رسمی نیستند. اراضی ملی ، دولتی، منابع طبیعی و موات شامل قانون مذکور نمی شوند.

اقدامات قانونی برای درخواست صدور سند رسمی جهت اراضی و ساختمان های فاقد سند رسمی:  ابتدا باید به سامانه الکترونیکی سازمان ثبت اسناد و املاک کشورمراجعه شود و پس از تکمیل فرم مربوط به تقاضا نامه صدور سند رسمی، اسناد و مدارک مربوطه را به همراه سایر مستندات از قبیل فایل نقشه اراضی یا ساختمان فاقد سند رسمی به دبیرخانه هیات حل اختلاف مستقر در محل ملک مورد نظر ارسال شود.

نکته => برای تکمیل تقاضانامه جهت صدور سند اراضی و ساختمان های فاقد سند ، علاوه بر مراجعه از طریق سامانه الکترونیکی، امکان مراجعه به دفاتر اسناد رسمی جهت تکمیل تقاضانامه مذکور نیز فراهم است.

وظیفه هیات های حل اختلاف برای صدور سند رسمی اراضی و ساختمان های فاقد سند رسمی، برگرفته از قوانین و مقررات متفاوتی می باشد. هیات حل اختلاف برای رسیدگی به موضوع آپارتمان هایی که مشمول قانون تعیین تکلیف اراضی و ساختمان های فاقد سند رسمی هستند، و می بایست برای آنها سند تفکیکی صادر شود از قانون و مقررات تملک آپارتمانها مصوب در سال ۱۳۴۳ و اصلاحات پس از آن پیروی می نماید.

اطلاعات مربوط به کلیه اراضی از طریق نقشه هایی که سازمان محیط زیست آنها را تهیه می کند به دست می آید، سازمان حفاظت محیط زیست موظف به ارائه نقشه های مناطق چهار گانه مشمول قانون محیط زیست است که می بایست آنها را به همراه مختصات جغرافیایی این مناطق تهیه کرده و دراختیار اداره ثبت اسناد و املاک کشور قرار دهد.

اراضی فاقد سند مطابق با قانون و مقررات مذکور امکان تقاضای برای صدور سند رسمی آنها فراهم است ، از مواردی که تقاضای سند و انجام اقدامات متداول برای آنها از شرایط خاصی برخوردار است، اراضی موقوفه یا بخشی از اعیان در اراضی موقوفه است. هیات حا اختلاف ثبتی موظف به رعایت مفاد وقف نامه است، و ضمن کسب موافقت اداره اوقاف و امور خیریه با در نظر گرفتن مصلحت موقوف علیهم، و در صورت وجود متولی با کسب موافقت نامبرده اقدام به صدور رای مبنی بر صدور رای سند رسمی برای اراضی موقوفه نماید.

برای تقاضای صدور سند رسمی جهت اراضی فاقد سند، می بایست هزینه معادل پنج درصد ارزش ملک مورد نظر و یا بر اساس قیمت مشخص شده منطقه محل ملک، به صندوق حخزانه داری کل کشور واریز شود.موارد مذکور شامل املاک با سابقه ثبتی است و چنانچه ملک مورد تقاضا که فاقد سند رسمی است سابقه صدور سند نداشته باشد، علاوه بر اخذ مبلغ مذکور هزینه ثبت نیز باید از متقاضی صدور سند رسمی دریافت شود.

نکته => در مواردی که نیاز به اخذ نظر کارشناسی جهت تعیین قیمت منطقه ای ملک مورد تقاضای سند رسمی است، هزینه کارشناسان رسمی دادگستری برای تعیین قیمت اراضی و ساختمان های فاقد سند رسمی از متقاضی دریافت خواهد شد.

هیات حل اختلاف ثبتی برای تقاضاهای صدور سند رسمی جهت اراضی کشاورزی و باغات و… از سازمان جهاد کشاورزی و یا از اداره راه و ترابری استعلام می گیرد، استعلامات مذکور می بایست ظرف ۲ماه از طریق ادارات ذیربط به هیات حل اختلاف ارسال شوند.

بنا به تقاضا و تعداد پرونده های درخواست سند جهت اراضی و ساختمان های فاقد سند رسمی، هیات و یا هیات های حل اختلاف ثبتی تشکیل می گردد. اعضای تشکیل دهنده هیات های مذکور موظف به حضور و تائید صورتجلسه تنظیمی هستند. عدم رعایت حد نصاب اعضا در تائید مصوبات این هیات موجب بطلان این مصوبات از طریق دیوان عدالت اداری می شود .

قانون حق اعتراض و شکایت از آراء و مصوبات ادارات و ارگانها و سازمانهای دولتی و وابسته به دولت را برای عموم مردم در دیوان عدالت اداری وارد دانسته است. مردم می توانند از آرای صادره از هیات های حل اختلاف ثبتی هم در دیوان عدالت اداری شکایت کنند.

برای اعتراض و شکایت از مصوبات هیات های حل اختلاف ثبتی، مبنی بر درخواست صدور سند رسمی برای اراضی و ساختمان های فاقد سند رسمی، اولین اقدام ثبت نام شخص شاکی در سامانه الکترونیکی قضایی موسوم به ثنا از طریق دفاتر خدمات قضایی است. اقدام بعدی پس از دریافت کد و رمز شخصی سامانه ثنا تنظیم فرم دادخواست مخصوص به دیوان عدالت اداری است، دادخواست باید در سامانه ساجد که مربوط به دیوان عدالت اداری است ثبت شود، اقدامات اداری و ارسال دادخواست مربوطه از طریق دفاتر استانی دیوان عدالت اداری در استانها و در تهران از طریق دبیرخانه دیوان عدالت اداری انجام می شود.

رسیدگی در دیوان عدالت اداری غیر حضوری است، و وجود کلیه شعبات بدوی و تجدید نظر خواهی دیوان عدالت اداری در تهران موجب شده است که علاوه بر رسیدگی غیر حضوری ارسال مدارک و لوایح نیز از طریق دفاتر دیوان عدالت اداری انجام شود. شعبات دیوان عدالت اداری چنانچه اظهارات طرفین پرونده را برای رسیدگی لازم بدانند اقدام به دعوت از نامبردگان می نمایند.

رسیدگی در دیوان عدالت اداری ابتدا درشعبات بدوی انجام می گیرد، رئیس دیوان عدالت اداری پس از بررسی دادخواست و انجام امورات اداری، دادخواست را جهت رسیدگی به شعبات بدوی دیوان عدالت اداری ارجاع می دهد. شغب مذکور در صورتی که پی از بررسی دقیق دادخواست و مدارک و سایر مستندات موجود در پرونده، مصوبات هیات حل اختلاف ثبتی را صحیح تشخیص دهد اقدام به تائید مصوبه مذکور می نماید. چنانچه صحت مصوبه مورد اعتراض برای شعب بدوی دیوان عدالت اداری احراز نگردد اقدام به نقض مصوبه می نماید، در صورت نقض مصوبه مورد اعتراض شعب بدوی دیوان اقدام به رسیدگی شکلی به موضوع مطرح شده می نمایند، پس از انجام اقدامات لازم توسط شعب مذکور رای صادر می شود.

آرای صادر شده از شعب بدوی دیوان عدالت اداری، درمهلت ۲۰ روزه قابل اعتراض و درخواست تجدید نظر خواهی درشعبات تجدید نظر دیوان عدالت اداری هستند.

اعتراض به رای صادره از شعب بدوی دیوان باید در دادخواست مخصوص به مرحله تجدید نظر دیوان عدالت اداری تنظیم شود. رسیدگی دراین مرحله غیر حضوری و شکلی خواهد بود، آرای صادر شده از شعبات تجدید نظر چنانجه مشتمل بر تایید و یا نقض رای صادره از شعب بدوی باشد قابل اعتراض نیستند، قطعی و لازم الاجرا بودن آرای صادره از شعب تجدید نظر دیوان عدالت اداری از نشانه های رسیدگی نهایی است.

با اعتماد به کار گروه وکلای پایتخت آسودگی و کسب نتیجه مورد نظرتان را رقم بزنید.گروه وکلای پایتخت ضمن برخورداری از حضور وکلای مجرب و باسابقه، به صورت تخصصی به دعاوی مطرح شده در دیوان عدالت اداری می پردازد.کسب موفقیت های بی شمار سند درخشان سابقه گروه وکلای پایتخت است.

گروه وکلای پایتخت با ارائه مشاوره حقوقی تخصصی در زمینه اعتراض به رای تعیین تکلیف وضعیت ثبتی اراضی و ساختمانهای فاقد سند مالکیت رسمی به صورت تلفنی، آنلاین و حضوری همراه  شما در تمامی مراحل رسیدگی و پیگیری پرونده تا رسیدن به موفقیت می باشد .این گروه با داشتن کادری مجرب آماده ارائه خدمات مشاوره ای  می باشد .

فهرست
کلیک جهت مشاوره رایگان