الزام به اصلاح پروانه ساختمانی

الزام-به-اصلاح-پروانه-ساختمانی

در حوزه ساخت و ساز و امورات مربوط به فعالیت های ساختمانی و ملکی، پروانه ساختمانی واژه بسیار آشنایی است برای افرادی که در این زمینه فعالیت دارند. امکان دارد که در طول زندگی هر کدام از ما، برای یکبار هم که شده دست به ساخت و ساز بزنیم، آشنایی و اطلاع از روند کار قانونی سبب می شود که در ابتدای کار برای گرفتن پروانه ساختمانی اقدام نماییم.

پروانه ساختمانی از طرف شهرداری، مطابق با بند ۲۴ ماده ۵۵ قانون شهرداری برای ساخت و ساز صادر می شود. کلیه مشخصات ملک مورد نظر و احداثات و ابعاد آن به طور دقیق در پروانه ساختمانی ذکر می گردد. پروانه ساختمانی صادر شده از شهرداری سند رسمی تلقی می گردد، بنابراین تمامی قوانین و مقررات مربوط به اسناد رسمی در خصوص پروانه ساختمانی نیز اجرا می شود.

مالک می تواند برای پروانه ساختمانی تقاضا نماید، شهرداری با توجه به طرح تفصیلی و نقشه های موجود در این زمینه، پس از دریافت عوارض پروانه ساختمانی موظف است، با توجه به تقاضای مالک به ساخت و ساز در کاربری مورد تقاضا، نسبت به صدور پروانه ساختمانی اقدام نماید.

شهرداری به عنوان متولی امر صدور پروانه ساختمانی، موظف به رعایت کلیه مقررات و دستورالعمل های مربوطه می باشد. مشخصات مندرج در پروانه ساختمانی باید با مشخصات موجود در ملک مطابقت داشته باشد، در غیر اینصورت پروانه صادر شده ایراد قانونی داشته و باید اصلاح شود. طبق قانون این امکان برای شهرداری فراهم است، تا با رعایت قوانین و مقررات مربوط به موضوع، پروانه ساختمانی را اصلاح کند.

به عنوان مثال: در مواردی که مالک برای ساخت و ساز با کاربرد تجاری تقاضا می نماید، و پس از انجام کلیه امورات مرتبط و قانونی و پرداخت عوارض مربوط به ساخت و ساز تجاری، پروانه ساختمانی با کاربرد مسکونی برای مالک صادر می شود، از اشتباهات شهرداری است، و شهرداری می تواند بدون نیاز به رسیدگی در مراجع بالاتر، خود راسا” اقدام به اصلاح پروانه ساختمانی بنماید.

قانونگذار در خصوص رسمی بودن پروانه ساختمانی، با استناد به ماده ۱۲۸۷ قانون مدنی و صدور پروانه توسط شهرداری به عنوان مرجع صلاحیت دار، آنرا سند رسمی قلمداد نموده است. صدور پروانه ساختمانی توسط شهرداری، به صورت یک اقدام اداری و با توجه به رعایت دستورالعمل های قانونی صادر می شود.

توجه به این نکته ضروری است که: صدور پروانه ساختمانی توسط شهرداری، موجب می شود تا به عنوان سند رسمی قلمداد شود. این اقدام به معنی غیر قابل اصلاح بودن این سند توسط مراجع ذیصلاح و از جمله شهرداری که پی به اشتباه خود برده باشد نیست. و شهرداری می تواند چنانچه در صدور پروانه ساختمانی، مرتکب اشتباهی شده باشد آن را اصلاح کند.

اگر تصمیمات و اقدامات اداری به صورت رای و اظهار نظر یا مصوبه کمیسیون، هیات و یا مرجع صالحی صادر شود، که با توجه به بعضی از شرایط و مقررات امکان دارد که رای صادره از این مراجع قطعی شود، برای اصلاح این قبیل امور لازم است که اصلاح توسط مراجع صالح بالاتر انجام گیرد. بنابراین برخی تصمیمات اداری شامل رای و مصوبه قطعی مراجع نمی شود، و  مرجع صدور تصمیم و اقدام اداری می تواند راسا” اقدام به اصلاح تصمیمات خود بگیرد.( مطابق با نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه )

با توجه به مطالب ارائه شده، شهرداری می تواند اشتباهات خود را در صدور پروانه ساختمانی اصلاح کند. صدور پروانه ساختمانی اصلاح شده از طرف شهرداری، نیاز به رسیدگی و اظهار نظر هیچ یک از مراجع صالح و بالاتر ندارد. این اقدام قانونی در حدود اختیارات و صلاحیت قانونی شهرداری است که قانونگذار اعطاء نموده است، و به این معنی نیست که قصور شهرداری در صدور پروانه ساختمانی اصلاح شده، قابل پیگیری و شکایت نباشد.

در صورتی که شهرداری مندرجات مورد تقاضای مالک برای ساخت ملک، با توجه به نوع کاربری تقاضا شده و عوارض پرداخت شده از طرف مالک را، رعایت ننماید و یا اشتباهی در مندرجات پروانه ساختمانی صورت گیرد، موظف به اصلاح اشتباهات و صدور پروانه اصلاح شده است. در غیر اینصورت مالک می تواند در دیوان عدالت اداری از این اقدام شهرداری شکایت کند.

دیوان عدالت اداری به عنوان مرجع عالی اداری، از مراجع قضایی است که زیر نظر قوه قضاییه اداره می شود. شکایات و تظلم خواهی مردم نسبت به تصمیمات و عملکرد های سازمان ها و ادارات دولتی، در دیوان عدالت اداری قابل طرح و پیگیری است.

مالک متقاضی صدور پروانه اصلاح شده ساختمانی، چنانچه برای اصلاح پروانه ساختمانی به شهرداری مراجعه نموده و علی رغم تقاضای کتبی اصلاح پروانه ساختمانی، از طرف شهرداری هیچ اقدامی مبنی بر اصلاح پروانه و رسیدگی به تقاضای مالک صورت نگرفته باشد، با رعایت شرایط و دستورالعمل های مربوط به دیوان عدالت اداری می تواند اقامه دعوا بنماید.

برای شکایت در دیوان عدالت اداری، ابتدا باید ثبت نام در سامانه خدمات الکترونیک قضایی (ثبت ثنا) از طریق دفاتر خدمات قضایی صورت گیرد، و پس از دریافت رمز شخصی، دادخواست مربوط به دیوان عدالت اداری که دارای فرم مخصوص دادخواست دیوان است، تنظیم شود و در سامانه ساجد که مربوط به دیوان عدالت اداری است ثبت گردد.

کلیه مدارک و مستندات باید همراه با دادخواست، از طریق دفاتر دیوان عدالت اداری در مراکز استان ها و یا از طریق دبیرخانه دیوان به دیوان عدالت اداری ارسال شود. امکان ثبت دادخواست در سامانه ساجد که مختص به دیوان عدالت اداری است فراهم است، اما امکان پیگیری مراحل رسیدگی و روند رسیدگی از طریق این سامانه مهیا نیست، و برای پیگیری های لازم از طریق سامانه ثنا اقدام شود. ضرورت ثبت نام شخصی در سامانه ثنا ( ثبت ثنا ) به همین منظور است ، تا بتوان اقدامات دیوان عدالت اداری را در خصوص شکایت ارائه شده پیگیری کرد.

دیوان عدالت اداری پس از دریافت دادخواست شکایت از شهرداری، اقدام به بررسی آن می نماید و در صورت پذیرش، دادخواست از طریق رئیس دیوان عدالت اداری به شعب بدوی ارجاع می گردد. رسیدگی در این شعب غیر حضور است، در مواردی که نیاز به توضیحات باشد از طرفین پرونده دعوت می شود.

شعب بدوی در رسیدگی خود چنانچه اظهار نظر و تصمیم شهرداری را صحیح تشخیص دهد، اقدام به تایید نظریه مذکور می نماید. عدم صحت نظریه شهرداری باعث می شود تا شعب بدوی دیوان عدالت اداری ضمن نقض نظریه و تصمیم شهرداری، اقدام به رسیدگی و صدور رای بنماید.

رای صادره از شعب بدوی دیوان عدالت اداری، در مدت مقرر ۲۰ روز قابل اعتراض و تجدید نظر خواهی است. چنانچه در این مدت نسبت به رای صادر شده اعتراضی صورت نگرفته باشد، رای بدوی دیوان قطعی می شود و اگر رای مبنی بر تایید تصمیم شهرداری باشد، پرونده برای اقدامات بعدی به شهرداری ارجاع داده می شود. اما رای بدوی دیوان چنانچه مبنی بر نقض تصمیم شهرداری باشد، موجب می شود تا پرونده جهت اجرای دستور دیوان عدالت اداری، و صدور پروانه ساختمانی اصلاح شده به شهرداری ارجاع داده شود.

اعتراض در مهلت مقرر ۲۰ روزه نسبت به رای شعب بدوی، موجب پذیرش اعتراض و درخواست تجدید خواهی می شود. برای تجدید نظر خواهی باید دادخواست مربوط به تجدیدنظر دیوان عدالت اداری تکمیل شود. پس از تکمیل و ارائه دادخواست شعب تجدیدنظر دیوان، اقدام به بررسی پرونده و محتویات آن می نمایند. در صورت تایید رای بدوی دیوان توسط شعب تجدید نظر، دعوای مالک رد می شود و پرونده مختومه خواهد شد. چنانچه رای صادره از شعب بدوی دیوان، توسط شعب تجدید نظر نقض شود اقدام بعدی اینست که: شعب تجدید نظر دیوان عدالت اداری وارد رسیدگی شده و رای صادر می نمایند، و پرونده را برای صدور پروانه ساختمانی اصلاح شده به شهرداری ارجاع می نماید. آرای صادر شده از شعبات تجدید نظر دیوان عدالت اداری قطعی و لازم الاجرا هستند.

وکیل دیوان عدالت اداری، باید مسلط به قوانین و مقررات مورد استناد در شهرداری و دیوان عدالت اداری باشد. داشتن شناخت و آگاهی باعث می شود تا وکیل دیوان عدالت اداری در موعد مناسب اقدامات قانونی را انجام دهد، همین امر باعث می شود تا شکایت در دیوان عدالت اداری روند طبیعی و کوتاهی را طی نماید. کسب نتیجه مطلوب در گرو اقدامات به موقع و آگاهانه وکیل دیوان عدالت اداری است.

بهترین گزینه برای طرح شکایت در دیوان عدالت اداری اعتماد به کار گروه وکلای پایتخت است.گروه وکلای پایتخت به عنوان تخصصی ترین مجموعه در طرح دعاوی مرتبط با دیوان عدالت اداری شناخته می شود، کسب موفقیت های چشمگیر در این زمینه خود شاهدی بر اثبات این ادعاست. اعتماد شما به گروه وکلای پایتخت، آسودگی و کسب موفقیت را برایتان به ارمغان می آورد.

گروه وکلای پایتخت با ارائه مشاوره حقوقی تخصصی در زمینه الزام به اصلاح پروانه ساختمانی به صورت تلفنی، آنلاین و حضوری همراه  شما در تمامی مراحل رسیدگی و پیگیری پرونده تا رسیدن به موفقیت می باشد .این گروه با داشتن کادری مجرب آماده ارائه خدمات مشاوره ای  می باشد .

فهرست
کلیک جهت مشاوره رایگان